Home » Știință » Tot ce n-ai știut despre cum se face parmezanul. Vei fi surprins!

Tot ce n-ai știut despre cum se face parmezanul. Vei fi surprins!

Tot ce n-ai știut despre cum se face parmezanul. Vei fi surprins!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.04.2023

Parmezanul este o specialitate italienească de brânză și un aliment savuros consumat atât ca atare, cât și presărat peste paste. Deși acest tip de brânză se găsește în frigiderele din multe locuințe, există multe curiozități pe care poate nu le știai până acum despre prepararea sa.

Este uimitor faptul că parmezanul este fabricat cu aceleași patru ingrediente – lapte, sare, culturi de bacterii și cheag – ca aproape orice altă brânză de pe planetă, însă existe diferențe în modul de preparare care îl deosebesc.

Parmezanul este făcut în mod tradițional din lapte de vacă și este maturat cel puțin 12 luni în cuve de cupru. Laptele integral și laptele degresat natural sunt combinate și apoi distribuite în cuve de cupru pentru a fi încălzite. În timpul procesului de încălzire în două etape, se adaugă ingrediente suplimentare, cum ar fi zerul și cheagul, pentru a forma cașul, potrivit CelloCheese.

O enzimă obținută din al patrulea compartiment din stomacul unui vițel

„Cheagul animal este o enzimă obținută din al patrulea compartiment din stomacul unui vițel neînțărcat. În această etapă a vieții lor au consumat doar lapte, astfel încât enzima naturală pentru coagularea laptelui, numită chimozină, este prezentă în cantități mari. Pe măsură ce vițeii se maturizează, cantitatea de chimozină se reduce și alte enzime îi iau locul (cele necesare pentru digerarea altor alimente)”, potrivit Courtyard Diary, citat de IFL Science.

Chimozina ajută la separarea substanțelor solide din lapte de cele lichide.

Cheagul, folosit pentru stabilirea unei arome finale a parmezanlui

„Pentru fabricarea brânzeturilor, cheagul ajută la formarea unui produs ferm și este crucial pentru a găsi textura potrivită pentru brânza dumneavoastră. În timp ce unele rețete vor folosi acid sau o bacterie producătoare de acid pentru a face acest lucru, producătorii de brânză folosesc cheagul ca să cultive mai bine profilul final de aromă al brânzei lor”, a explicat compania americană The Cheesemaker.

Unii producători de brânză folosesc în ultimul timp cheag vegetal pentru a face brânzeturi, însă majoritatea preferă să folosească metodele tradiționale.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. Câte stomacuri au vacile?

Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Fermele de lactate ar putea gestiona emisiile de metan cu ajutorul dronelor. Care e mecanismul?

Plăcinta dobrogeană este al unsprezecelea produs românesc cu indicație geografică protejată

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, nici nedreaptă”
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, ...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?
Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?
Nume mari de la Hollywood s-au aliat pentru întoarcerea lui Kevin Spacey pe marile ecrane
Nume mari de la Hollywood s-au aliat pentru întoarcerea lui Kevin Spacey pe marile ecrane
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla
În urmă cu 114 ani, Pământul trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa lui Halley
În urmă cu 114 ani, Pământul trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa lui Halley
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și Vladimir Putin
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și Vladimir Putin
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost construite?
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost construite?
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc